søndag 6. mars 2011

Afrikanske refleksjoner - Korrupsjon


Det kan se ut til at den gamle skolen politikere her nede til en viss grad er opptatt av å opprettholde et "Status quo" dessverre, og at direkte bistand på grassrotnivå vil være mer effektiv enn bilateral bistand på overordnet nivå. Det er liten tvil om at byråkratiet her nede ikke er blant de mest effektive, og kan være ganske så korrupt.


I følge en undersøkelse jeg så gjengitt på Wikipedia betaler den gjennomsnittlige kenyaner 16 bestikkelser i løpet av en måned. Disse tallene er fra 2005, og de fleste jeg snakker med sier at det har bedret seg noe.


Men det er ingen tvil om at korrupsjon fremdeles er et stort problem på kontinentet. Man jobber med å få bukt med korrupsjonen, men problemet er at korrupsjonen er rotfestet i måten man er vant til å gjøre ting på her nede, og korrupsjonen gjennomsyrer hele systemet fra topp til bunn. Om man finner en politiker her nede som ikke har sine svin på skogen er det unntaket som bekrefter regelen. Fokuset på korrupsjonsproblematikken er derimot stort, og KACC (Kenya Anti-Corruption Commission) og Transparency International gjør sitt for at sjansene for å slippe unna med korrupsjonen på høyere nivå er mindre enn tidligere.

De fleste bestikkelsene er småbeløp, men det er også snakk om tildels store beløp. Alt er jo forøvrig relativt, og selv hva vi vil kalle småbeløp er jo store beløp etter kenyanske forhold. Det kan være snakk om 200 Ksh (kenyanske Shilling), ca. 15 NOK, for å slippe en fartsbot, eller et par hundre Ksh ekstra for å få gjenåpnet vanntilførselen dersom man har fått stengt vannet pga. manglende betaling.

Politiet her nede går gjerne under betegnelsen “Beggars in Blue” og er kjent for å være veldig korrupte, men også underbetalte. Transparency International foreslo å øke lønningene til et noe høyere nivå i et forsøk på å få bukt med noe av korrupsjonen. I fjor økte man derfor lønningene for vanlige politifolk med 28 %, og 25 % for politioffiserer. En nyutdannet politimann har nå Ksh 21.000,- i måneden (inkl. alt), noe som tilsvarer ca 1600 NOK i måneden. Det å spre på lønna litt med et par hundre shilling her og et par hundre shilling der er nok fremdeles ganske fristende for den jevne politimann.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar